Boknakaran & Julie

Presseskriv om

BOKNAKARAN & JULIE

Last ned høyoppløselig pressefoto (21 mb)

Et band med aldersspenn på 40 år er ikke vanlig i det norske musikk-landskapet, men for Boknakaran & Julie er det helt naturlig! Julie Alapnes (27) reiste på sin første turné sammen med Boknakaran (60+) i 2008, og siden har de hatt et jevnlig og givende samspill. Plata ”Kortreist musikk” kom som et konkret uttrykk for dette høsten 2011.

Etter den tid har Julie vunnet Bandwagon 2012 med jentegruppa The BonBons, som har hatt stor suksess, nå under navnet ROBAAT. Og de tre Boknakaran setter stadig spor i norsk musikkliv, også hver for seg: Ragnar Olsen mottok i 2013 den prestisjetunge Edvard-prisen fra TONO. Jan Arvid Johansen (kjent fra Nordnorsk Visegruppe) er ofte å høre i radio med viser fra sine soloplater, og Pål Thorstensen er blant annet bassist i Gjertruds Sigøynerorkester.

I august 2015 hadde konsertforestillinga "Tampen brenn" premiere på Varangerfestivalen. Her fikk Boknakaran & Julie selskap av musikere som også står i den nordnorske vise- og folkemusikktradisjonen: Kine Kjær, Halvard og Hogne Rundberg, Petter Carlsen og Alexander Kostopolous. I tillegg til musikerne deltok to dansere fra Kartellet. Litt av et ensemble! Planen er å utvikle forestillinga videre i år og vise den flere steder.


Foto: Carl Christian Lein Størmer.


EN KORT PRESENTASJON AV BOKNAKARAN & JULIE

Boknakaran ble startet i 1992 av fire godt etablerte visesangere og musikere bosatt i Tromsø. De tok navnet fra den nordnorske delikatessen’ boknafesk’ – torsk som har hengt (i) så lenge at den verken er blodfersk eller helt tørr. Bandet er blitt et begrep i de tre nordnorske fylkene etter utallige turneer mellom Bindal og Bugøynes. De har også reist på turneer og festivaler i Sør-Norge og utenlands - i Russland, England, Italia, Sverige og Danmark.

En av de opprinnelige fire Boknakaran, Malvin Skulbru, har pensjonert seg som musiker, og de gjenværende er Jan Arvid Johansen, Ragnar Olsen og Pål Thorstensen. De feiret 20-årsjubileum i fjor som formidlere av tidløs og aktuell visekunst, ispedd tradisjonsmusikk på akustiske instrumenter. Mellom 1994 og 2003 ga de ut fem album på sitt eget label, ’Steinbeat’. Høsten 2011 kom nummer seks, denne gangen sammen med felespilleren Julie Alapnes Normann, med tittelen ’Kortreist musikk’.

Boknakaran forener en folkelig tradisjon og opptreden med tekster av høy kvalitet, som spenner fra natur- og folkelivskildringer til humor og politisk satire. Ståstedet er i Nord-Norge, men persepektivet er allment. Det samme gjelder for musikken, som framføres med akustiske instrumenter som gitar, tenorgitar, mandolin, banjo, torader, trøorgel, kontrabass, og, med Julie på laget, fele.

Julie Alapnes Normann hører til eliten av unge folkemusikkutøvere i Norge, med utdannelse fra høyskolene i Rauland og Göteborg. Hun er en allsidig felespiller som behersker de fleste sjangre og har turnert med bl.a. Maria Klåpbakken, Moddi og Roy Lønhøiden. Nå er hun med i The BonBons, jentegruppa fra Tromsø som vant Bandwagon-finalen fjor, men har også både tid og lyst til å spille med de tre Boknakaran som hun hadde sin første turné med våren 2008.

Jan Arvid Johansen er kjent som soloartist, bl.a. med flere førsteplasser på Norsktoppen med visa `Tiriltungetid`. Han har en lang og mangfoldig karriere som musiker, sanger og komponist, er med i Nordnorsk Visegruppe, som vant Prøysenprisen på 70-tallet, og har etter den tid gjort seg særlig bemerket som komponist og formidler av tekstene til Senja-dikteren Helge Stangnes. Jan Arvid fikk Ivar Medås-prisen i 2007 for sin visekunst.

Ragnar Olsen har vært visesanger og –dikter siden 1968, og har i alle år vært sentral i det nordnorske visemiljøet. Han har fått Prøysenprisen, og flere andre utmerkelser som visesanger og dramatiker/oversetter – ikke minst som husdikter for Hålogaland Teater i Tromsø. Har til og med vært innom Melodi grand Prix, som tekstforfatter til ’Samiid Ædnan’. I det siste har han høstet gode kritikker for bl.a. oversettelse av ”Les Miserables” og nyskrevne librettoer til operaforestillingene ”Querini” og ”Heksehammeren”. Tildelt Edvardprisen for ”Querini”.

Pål Thorstensen, med utdannelse på Musikkhøyskolen i Oslo, er en av de få som kan leve av å spille kontrabass på frilans-basis. Han har vært med i Boknakaran fra starten i 1992, men var allerede da medlem av Gjertruds Sigøyner-orkester, som fortsatt er i full sving, og vant en spellemannpris i 2011. Ellers spiller Pål mest folkemusikk og jazz, men behersker alle musikkformer, og er en ettertraktet bassist.